Dagens yrke


Sockerbagare
är ett hantverksyrke som numera har förlorat sin avgränsade funktion. Under skråtiden förekom ett flertal olika bagaryrken och man tvingades därför att utarbeta noggranna regler för vad de olika kategorierna fick tillverka och sälja. Sockerbagaren tillverkade konfekt, karameller, glass, krokaner samt tårtor och bakelser, men till skillnad mot konditorn som tillverkade samma slags varor hade sockerbagaren ingen servering. Vid sidan av dessa två yrken fanns även pastej- eller schweizerbagaren som tillverkade pastejer, wienerbröd, tårtor och bakelser, men inte konfekt, samt bagaren som tillverkade jäst bröd som semlor, vetebröd och matbröd. Efter skråväsendets upphörande luckrades gränserna upp alltmer, men det var först på 1930-talet som sockerbagaren bakade bullar och annat jäst bröd.




Kommentarer
Postat av: Rocky

Jag är bagare förresten.

2008-08-29 @ 11:13:48
Postat av: Tomi

Du verkar vara helschön ju!

2008-08-29 @ 11:14:30
Postat av: Flaviano

Vilken härlig blogg

2008-08-29 @ 11:20:23
Postat av: Anna

Ja, eller hur!

2008-08-29 @ 11:34:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0